Nepal
In 2012 maken we van 19 oktober t/m 18 november een reis naar Nepal.
We vliegen met ArkeFly naar Kathmandu (OR363 op vrijdag 19 oktober 2012 om 23:55 uur) en terug met de OR464 op zaterdag 17 november 2012 om 17:15 uur (aankomst zondagochtend om 5 uur).
We verblijven in een kamer in de Garden Wing van het Summit Hotel in Kathmandu.
Trekking
Van 21 oktober t/m 8 november 2012 maken we een trekking met Snow Leopard Adventures naar het Everest gebied en de Gokyo meren in het noordoosten van Nepal.
Deze 19 daagse trektocht wordt de Everest Challenge genoemd en staat in detail beschreven op de site van Snow Leopard.
Een verslag van deze trektocht, waaraan ook kaartjes zijn toegevoegd, staat op de volgende pagina's.
We vliegen naar Lukla en gaan eerst naar de bekende plaats Namche Bazar, dan naar het klooster van Tengboche, waar later in november het Mani Rimdu festival plaats vind.
Via Dingboche lopen we dan door naar de Kala Pattar waarvan de top op 5545m hoogte ligt, tevens het hoogste punt van de route.
Eventueel kunnen we hiervandaan doorlopen naar het Everest basecamp waarvandaan alle beklimmingen van de Mount Everest beginnen.
We lopen een stukje terug en slaan dan af richting het westen om over de Cho La pas op ruim 5300m naar Gokyo te lopen.
Hier gaan we de Gokyo Ri op van 5360m.
Vanaf Gokyo lopen we dan via Machermo weer terug naar Namche Bazar en Lukla.
Er zijn in dit gebied slechts enkele weerstations, onder andere in Lukla op 2840m hoogte, in Namche Bazar op 3440m hoogte en uiteraard in Kathmandu.
Tevens is er een webcam op de Mount Everest gericht.
Je kunt die ook bekijken op de site van de onderzoekers. Daar treft je ook het actuele weer op de Kala Pattar aan.
Kathmandu
De laatste week verblijven we weer in het Summit hotel in Kathmandu. Hier willen we de stad en de omgeving bekijken waar zich ook een aantal fraaie steden en monumenten bevinden. We gaan dan o.a. ook naar Patan en Bhaktapur allen in de vallei van Kathmandu.
Tijdens de trekking is het Dashain festival en tijdens ons verblijf in Kathmandu staat het Divali (of Tihar) festival op het programma. Alleen van deze laatste merken we dat het erg druk is op straat, er bloemenslingers verkocht worden en er 's avonds overal lichtjes branden.
Panorama's
In totaal maak ik deze reis erg veel 360 graden panorama's. Deze staan samengevoegd op een aparte pagina.
De voorbereiding
Al in januari maken we de keus voor de reisorganisatie: Snow Leopard uit Den Haag. Er zijn uiteindelijk niet heel veel organisaties die zelf dit soort reizen organiseren. Snow Leopard is de enige die de Everest Challenge met tenten doet. De andere organisaties overnachten allemaal in lodges en die zijn zeker niet comfotabeler. Een tent sluit goed af en is relatief klein. Door je lichaamswarmte is de binnentemperatuur vaak hoger dan de buitentemperatuur en het tocht er niet. In de slaapzalen van de lodges heb je deze 'luxe' niet. Aangezien wij vaak wel in de logdes eten hebben we dus eigenlijk wel de lusten, maar niet de lasten.
Medio augustus organiseert Snow Leopard een kennismakings-bijeenkomst. Hierop is een groot aantal deelnemers van diverse trekkings aanwezig. Tijdens deze bijeenkomst kunnen er ook nog vragen worden gesteld en maken we kennis met een deel van onze medereizigers. Daarna begint de lastige klus van het inpakken. Wat neem je mee? Wat laat je daarna in het hotel in Kathmandu achter? Lastige vragen en zo mogelijk nog lastiger vanwege de gewichts-beperking. Gelukkig worden door de reisleider de emailadressen gedeeld. Dit hadden we tijdens de bijeenkomst zo afgesproken. Het gevolg is dat we naar hartelust vragen kunnen stellen aan de meer ervaren Nepal-gangers en dat blijkt hard nodig te zijn. Uiteindelijk lukt het ons om met drie tassen van elke ongeveer 11 kilo voor ons samen op pad te gaan. De vierde, leeg meegenomen tas, blijft later in het hotel in Kathmandu achter. Daarin zitten schone kleren en spullen voor onze laatste anderhalve week in de stad.
De reis
Op 19 oktober gaan we rond 8 uur in de avond naar Schiphol voor de vlucht met Arkefly naar Dubai welke om half twaalf netjes op tijd vertrekt. Na ongeveer 6 uur en 20 minuten landen we in Dubai voor een tankstop en crew-wissel. Vanwege dat tanken moeten wij er ook uit en dus na anderhalf uur weer door de vervelende controle. Waar op Schiphol nog moeilijk wordt gedaan over laptop en vloeistoffen, blijft hier alles, inclusief het 0,5 liter flesje water in de tas. Om 10 uur lokale tijd vertrekken we dan voor de onderveer 3,5 uur durende vlucht met de B737-800 naar Kathmandu waar we om 15:45 lokale tijd landen. De totale vluchtduur was toch zo'n 12 uur.
Aankomst in Kathmandu
We komen terecht in een georganiseerde rommel (chaos mag je het niet noemen), nadat we door de douane zijn gegaan.
De vertegenwoordiger van Summit Travel, de lokale reisagent, begeleidt ons naar de bus.
Ook hier staan de afhalers ofwel met hun neus tegen het glas gedrukt of buiten achter een hek te wachten.
De rit naar het Summit hotel duurt ongeveer 45 minuten door de drukke avondspits van kathmandu.
Eenmaal in het hotel begint om 18:40 uur direct de briefing voor de trekking.
Zoals ons al bekend was zijn we met 15 Nederlanders inclusief de reisleider.
Na een klein half uur halen we de slaapzakken en donsjacks op die we gehuurd hebben.
Deze moeten we na afloop nog betalen (7600 Rupee = ong. € 1,- per stuk per persoon per dag), omdat we nog alleen Euro's hebben.
De casher zat namelijk net te eten toen wij wilden wisselen.
Nadat ook Kiyoko de juiste maat jas heeft gevonden gaan we eerst eten.
Het is inmiddels 7 uur.
Voor een naar verhouding dure 1100 Rupee (is ong. € 11,-) per persoon, nemen we deel aan het buffet.
Het eten smaakt prima (rijst, chapati, curries, groenten).
Eenmaal op de kamer pakken we alles in / over en blijken de huurspullen behoorlijk volumineus.
Waar ons eerst in Nederland verteld was dat we 12 a 13 kilo mee mochten nemen blijkt dat nu 15 kg. per persoon te zijn.
Wel is er weer een beperking van 5 kg. handbagage die vervolgens niet nageleefd wordt.
Na gedouchet te hebben is het toch weer 22:15 uur als het licht uit gaat.